Blogi

Suunta oikeustieteelliseen
oikeustieteellinen valmennus
10 joulu 2019

Talviset terveiset Rovaniemeltä!Täällä kirjoittaa Jenny, kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija Lapin yliopistosta.

Päädyin hakemaan oikeustieteelliseen keväällä 2017 heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Aloitin pääsykokeisiin valmistautumisen kuitenkin vain viikko ylioppilaskirjoitusten jälkeen, joten minulla ei ollut hirveästi aikaa perehtyä aikaisempiin valintakokeisiin tai alan kirjallisuuteen. Juridinen kieli oli minulle ennestään hyvin vierasta, joten tunnistin kaipaavani apua hakuprosessiin.

Juristivalmennus

Juristivalmennuksen kurssilta mieleeni on erityisesti jäänyt opettajien kanssa yhdessä laadittu lukusuunnitelma. Uskallan väittää, että ilman tätä suunnitelmaa mahdollisuuteni päästä oikeustieteelliseen olisivat olleet huomattavasti rajallisemmat. Aikaisemman urheilutaustani takia ilahduin suuresti tarkasta ja yksityiskohtaisesta suunnitelmasta. Se oli kuin harjoitusohjelmani seuraavalle kuudelle viikolle. Noudattamalla annettuja ohjeita tulisin varmasti tekemään tulosta, eikä itselläni kulunut voimavaroja aikataulujen suunnitteluun.

Valmennuskurssin välikokeet toimivat kuin kuntotesteinä, joissa mitattiin suunnitelman tehokkuutta. Välikokeet tarjosivat korvaamatonta apua oppimisen lisäksi myös itse pääsykoetilanteen harjoittelua varten. Olen itse kova jännittämään, joten pyrin suhtautumaan välikokeisiin niin kuin kyseessä olisi itse pääsykoetilanne. Kahden välikokeen jälkeen pääsykoe ei tuntunut enää yhtä jännittävältä, sillä olin ehtinyt kehittämään rutiinit valmistautumiseen ja itse koetilanteeseen.

Oikeustieteen opiskelu on monipuolista ja erittäin mielenkiintoista

Ensimmäisen kolmen opiskeluvuoden aikana tutustutaan laajasti eri oikeudenaloihin ja muodostetaan yleiskuva suomalaisesta oikeusjärjestelmästä. Materiaalia on paljon ja suurin osa ajasta kuluu itsenäiseen opiskeluun. Tilaa on myös valinnaisille opinnoille, joilla pääsee tutustumaan syvemmin omiin kiinnostuksenkohteisiin. Minulle kaikista mielekkäimpiä ovat olleet käytännönläheiset valinnaiset kurssit. Olen esimerkiksi päässyt osallistumaan väittelykurssille sekä seuraamaan ammattilaisten järjestämää sovittelutilannetta. Vaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan!

Tärkeintä on, että itse pysyy kärryillä siitä, missä mennään ja paljonko on aikaa jäljellä. Noudatan tätä tekniikkaa edelleen tentteihin valmistautuessa!

Ykkösvinkki oikeustieteelliseen hakijalle:

Ehdottomasti aikataulutus ja lukusuunnitelman laatiminen! Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää tässä yhteydessä hyvin paikkaansa. Lukuaika on todella lyhyt, joten omat tunnit kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Aikaa kannattaa budjetoida juuri itselle tehokkaille opiskelutekniikoille. Suunnitelma voi ja saa muuttua matkan aikana. Tärkeintä on, että itse pysyy kärryillä siitä, missä mennään ja paljonko on aikaa jäljellä. Noudatan tätä tekniikkaa edelleen tentteihin valmistautuessa!

Jenny Mattila, oik.yo