Blogi

Suunta oikeustieteelliseen
Oikeustiede valmennus - Oulu - Lappi - Itä-Suomi - Turku
25 tammi 2019

Pääsykoevalinta ilman yhteispistekiintiötä

Kevään 2019 oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa on käytössä todistusvalinta pääsykokeen ohella.

Todistusvalinnalla osa hakijoista otetaan opiskelemaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Todistusvalinnassa otetaan kuitenkin huomioon vain ensikertalaiskiintiöön kuuluvat hakijat, eli hakijat, jotka eivät ole suorittaneet suomalaista korkeakoulututkintoa tai ottaneet vastaan opiskelupaikkaa korkeakoulussa syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Todistusvalinta ei siis koske alanvaihtajia.

Jos et kuulu ensikertalaiskiintiöön tai et pääse todistusvalinnalla sisään oikikseen, on sinulla edessä pääsykoe.

Nykyään hakuprosessissa ei ole enää yhteispistekiintiötä, vaan opiskelupaikka saadaan joko todistusvalinnan tai pääsykokeen pisteiden perusteella. Jos siis et tule valituksi todistusvalinnalla, on oikikseen pääsemisesi kiinni vain pääsykokeesta saaduista pisteistä. Tämän vuoksi pääsykokeen merkitys on suurempi kuin aikaisemmin. Hyvällä todistuksella ei voi saada etumatkaa muihin.

Valmistautumisen merkitys korostuu

Koska kaikki pääsykokeeseen menijät lähtevät samalta viivalta, korostuu hyvän valmistautumisen merkitys. Valmistautumista on sekä varsinainen opiskelu pääsykokeeseen että opiskelun suunnittelu ja sen varmistaminen, että opiskelu on tehokasta. Myöskin suhteellisen lyhyt aika pääsykoekirjallisuuden julkistamisen ja pääsykokeen välillä vaikuttaa valmistautumisen merkitykseen. Näihin – ja moniin muihin – asioihin kiinnitetään huomiota Juristivalmennuksen valmennuskurssilla. Tervetuloa!

Eemeli Haataja,

Juristivalmennus