Blogi

Suunta oikeustieteelliseen
Oikeustiede valmennus - blogi - Oulu - Lappi - Itä-Suomi - Turku
1 helmi 2016

Lakkaa lukemasta ja ryhdy opiskelemaan!

Ethän sinä syö aamupuuroasikaan haarukalla, joten miksi käyttäisit opiskellessasi tekniikkaa, jonka käyttämistä et voi perustella muulla kuin sillä, että näinhän sitä on aina ennenkin tehty.

Viime kesänä keskustelin erään yliopiston kauppatieteelliseen tiedekuntaan hakeneen kanssa, jolle oli painotettu, että lukemalla riittävän paljon tunneissa mitattuna, avautuvat yliopiston portit syksyllä. Niin paljon kuin kahvistani pidinkin, meinasin vetää sen henkeeni. Onneksi tuo hakija ei ollut uskonut opettajiaan, vaan oli keskittynyt laadukkaaseen opiskeluun umpimähkäisen lukemisen sijaan. Kyseinen hakija sai opiskelupaikan. Sen sijaan moni pelkkiin tuntimääriin keskittynyt hakija joutui pettymään valintakokeen tuloksiin.

Mittaa sinäkin oppimistasi oppimiesi asioiden perusteella – kirjastossa vietetyt tunnit eivät vie sinua lähemmäs tavoitettasi, mikäli et käytä niitä järkevästi. Harva kykenee aina huippuhyvään keskittymiseen, joten älä sure sitä, jos et aina saa pidettyä keskittymistäsi kasassa. Tiesitkö, että mitä huonommalla tekniikalla opiskelet, sitä kovemmalla koetuksella keskittymiskykysi on. Kykenet varmasti järkevään ja suunnitelmalliseen asioiden opettelemiseen. Se helpottaa sinua keskittymään. Haluathan oppia ja muistaa asioita!

Liian moni pääsykokeisiin lukija avaa kirjansa ja alkaa vain lukea sivu toisensa perään. Se on kuitenkin tehotonta. Opiskele järkevästi ja suunnitelmallisesti, niin huomaat, että päähäsi tarttuu huomattavasti suurempi osa opiskelemastasi asiasta. Samassa ajassa saat siis muistiisi tarttumaan huomattavasti enemmän.
Mikä sitten on ero lukemisella ja opiskelemisella? Se ero on tässä: jos vain luet, liukuu lukemasi lause toisensa jälkeen muistisi tavoittamattomiin jättämättä juurikaan muistijälkeä päähäsi. Mikäli todella haluat oppia ja opiskella, painat opiskelemasi asiat visusti päähäsi, josta voit ottaa ne tarvittaessa käyttöösi.

Vinkki: Lakkaa lukemasta ja ryhdy opiskelemaan!

Opettele asia kerrallaan ja paina se mieleesi – älä vain lue.

– Eerik, Juristivalmennus