Blogi

Suunta oikeustieteelliseen
Oikeustieteen valmennuskurssi - Lapin yliopisto - Turun yliopisto - Itä-Suomen yliopisto - oikeustiede valmennus
1 joulu 2015

Kun luen, en ota – kun otan puhelimen käteeni, en lue.

Istut kirjastossa opiskelemassa ja ajatuksesi ovat opiskeltavassa asiassa. Hetken kuluttua havaitset puhelimessasi houkuttelevaa välkehdintää. Joku on kirjoittanut jotain mahdollisesti mielenkiintoista someen. Otat puhelimen käteesi, etkä lue, ainakaan hetkeen.

Kolmenkymmenen sekunnin vilkaisu puhelimeesi kuluttaa tehokasta opiskeluaikaasi todellisuudessa useita minuutteja ja pahimmillaan jopa kymmeniä minuutteja, sillä ajatuksesi siirtyvät pois opiskeltavasta asiasta ja aivosi prosessoivat muutakin, kuin opiskeltavaa asiaa. Tuhlaat siis turhaan käytössäsi olevaa aivokapasiteettiasi muuhun, kuin tavoitteesi kannalta ensisijaiseen toimintaan eli opiskelemiseen. Mitä tapahtuukaan opiskelullesi, jos kaiken lisäksi itse kirjoitat viestejä kesken opiskeluhetkesi? Kymmenen vilkaisua puhelimeesi päivän aikana vie opiskelusi tehosta leijonan osan.

Kun ajatus katkeaa, niin opiskelusi laatu heikkenee. Keskeytykset kuormittavat muistia ja vaikeuttavat oppimista. Oikein rytmitetyt tauot taas virkistävät ja antavat aivojesi jäsentää oppimaasi.

Jos todella haluat parantaa opiskelusi laatua ja omaa keskittymiskykyäsi, niin katso puhelintasi vain ollessasi tauolla. Luultavasti et ole niin korvaamaton henkilö, että sinua tavoitteleva ei voisi odottaa, että vastaat hänelle hiukan myöhemmin. Ainakin sosiaalinen media ja uutiset voivat odottaa vaikkapa iltapäivään saakka.

Vinkki: Pidä puhelimesi piilossa, kun opiskelet. Kokeile jo tänään ja vaikutu!

– Pauli ja Eerik, Juristivalmennus